Randamentele la titlurile de stat au revenit pe creştere la ultimele licitaţii, iar cursul leu/euro continuă să înregistreze episoade de depreciere, în ton cu valutele din regiune, într-un context marcat de reducerea apetitului pentru risc şi de retragerea investitorilor de pe pieţele emergente. Pe de altă parte, dobânzile de pe piaţa interbancară au scăzut abrupt în condiţiile unui exces de lichiditate.
Ministerul Finanţelor a atras luni 800 mil. lei la licitaţia de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, la un randament mediu de 5,17%, în creştere cu 0,72 puncte procentuale faţă de cel din luna mai.
Dacă la începutul lunii aprilie randamentul la titlurile pe cinci ani urcase la 5,5%, spre finalul lui aprilie a ajuns la 5,09%, pentru ca în luna mai să coboare la 4,45%, scăderea rapidă fiind alimentată de interesul crescut al nerezidenţilor.
Şi la obligaţiunile cu scadenţa la trei ani s-a observat o creştere a randamentelor. La începutul săptămânii trecute, Trezoreria a împrumutat 300 mil. lei la un randament mediu de 5,07%, în urcare faţă de cel plătit la licitaţia precedentă cu o maturitate apropiată, de 4,96%.
Analiştii anticipează că întreaga curbă a randamentelor se va stabiliza în jurul nivelurilor actuale.
„Reducerea apetitului pentru risc în pieţele internaţionale a dus la o ajustare semnificativă atât a cursurilor de schimb, cât şi a preţurilor titlurilor de stat pentru tot spectrul economiilor emergente, cu precădere asupra ţărilor cu volume ridicate de investiţii de portofoliu. În piaţa primară, anticipăm că întreaga curbă a randamentelor să se stabilizeze în jurul nivelurilor actuale. În acelaşi timp, randamentele din piaţa secundară au dat semne de stabilizare în ultimele zile. Există o serie de factori ce susţin cererea pentru titluri de stat româneşti“, susţine Mihai Pătrulescu, senio