Un copil de șase ani a murit după ce a mâncat ciuperci otrăvitoare. Medicii se confruntă cu un val de intoxicații, sute de oameni prezentându-se, numai în ultima lună, la spital după ce au mâncat ciuperci și s-au simțit rău.
Cazurile de intoxicație cu ciuperci necomestibile sunt din ce în ce mai dese. Zilele acestea o fetiță de 11 ani a ajuns la spitalul din Suceava, după ce a mâncat, împreună cu bunicul ei, ciuperci otrăvitoare. Micuța a fost în comă, dar acum este conștientă, iar starea ei e stabilă.
Cum deosebiţi ciupercile periculoase de cele comestibile
Ciupercile otrăvitoare pot fi recunoscute în general după denumirile lor, ca de exemplu: buretele dracului, buretele viperei, pălăria şarpelui sau urechea lui Iuda. Din păcate însă, acest detaliu nu te ajută foarte mult atunci când le cumperi din piaţă deoarece vânzătorii le comercializează de obicei sub simpla denumire de „ciuperci gustoase”.
Totuşi, ca şi aspect ciupercile otrăvitoare pot fi deosebite de cele comestile prin forma lor neregulată, prin petele prezente la nivelul pălăriei, dar şi prin mirosul lor înţepător. Ciupercile bune de consum au un miros şi gust asemănător cu cel ai făinii, al castanelor sau alunelor.
- Înnegrirea sau brunificarea unei ciuperci tăiate indică toxicitatea acesteia?
Schimbarea culorii unei ciuperci secţionate are loc ca urmare a unei reacţii chimice de oxidare, care nu se petrece pe baza toxinei. Majoritatea ciupercilor toxice nu îşi schimbă culoarea la tăiere. De asemenea, există ciuperci comestibile care se oxidează.
- Dacă un obiect de argint se înnegreşte la contactul cu o ciupercă, înseamnă că acea ciupercă este toxică?
Fals! Înnegrirea argintului are loc datorită hidrogenului sulfurat, degajat în special pe baza aminoacizilor cu sulf, ci nu pe baza toxinelor. Dacă un lănţişor de argint se înnegreşte când este purtat în cont