Confirmarea prestărilor unor utilaje inexistente, încheierea absolut ilegală de acte adiționale la contracte-cadru ce măreau cu 40% valoarea inițială și încredințările directe în baza unor „stări de urgență” inventate – iată câteva dintre modalitățile prin care societățile din minerit și energie și CE Oltenia au pierdut trimestrial sume exorbitante de bani.
O estimare ministerială arată că au fost sifonați între 100 și 150 de milioane de euro, la CEO, prin metodele menționate mai sus. Surse oficiale afirmă că în spatele acestor afaceri au stat polițiști și judecători, care s-au retras pe tăcute din rândul căpușelor devenite „tradiționale” în sistemul energetic din Oltenia. De asemenea, sursele de la nivelul unui important minister spun că „sifonarea” banilor din CEO va fi pusă pe hârtie, probabil curând.
Profit din exploatare, egal cu cel de anul trecut
Cu toată situația dificilă a CEO, însemnând o scădere a producției pe trimestrul 1 cu 32% și a unui preț de vânzare pe OPCOM prăbușit de la 256 de lei la 180 de lei/MW și, în unele contracte, la 140 de lei/MW, CE Oltenia a înregistrat un profit din exploatare de 40 de milioane de lei, egal cu cel de anul trecut: „Cum vă imaginați că s-a întâmplat asta? Este extrem de important să se știe și să se recunoască faptul că actuala conducere a CE Oltenia a stopat scurgerile financiare enorme. Trimestrial s-au sifonat între 100 și 150 de milioane de euro! Asemenea lucruri nu mai există acum, aplicându-se o politică riguroasă prin care au fost reduse costuri și au fost oprite robinetele de bani către firmele căpușe în spatele cărora au stat și polițiști, și judecători”, afirmă sursele citate.
Confirmarea prestărilor unor utilaje inexistente, încheierea absolut ilegală de acte adiționale la contracte-cadru ce măreau cu 40% valoarea inițială și încredințările directe în baza unor „stări