Cluj-Napoca este recunoscut drept unul dintre cele mai importante centre universitare chiar din Europa de Est. Din anul universitar 2015-2016, studenţii care vor să înveţe în capitala Transilvaniei vor mai avea, însă, o alternativă la doar câţiva kilometri de sediul principal al celebrei Universităţi Babeş-Bolyai.
Comuna Floreşti, lipită, practic, de Cluj-Napoca, va deveni, cel mai probabil, singura comună din România în care va funcţiona o universitate acreditată. Ba mai mult, tot aici ar urma să fie ridicat şi un adevărat campus studenţesc, totul în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. Banii vor veni prin intermediul Asociaţiei Creştine “Pro Integritate”, a cărei reprezentanţi au semnat parteneriatul cu Primăria Floreşti pentru construirea atât a universităţii, cât şi a campusului studenţesc.
“Această investiţie va aduce anual aproximativ 800.000 de lei la bugetul local al comunei Floreşti, prin plata concesiunii terenului, redevenţelor, impozitului pe clădiri, dar şi din cota de 17,5% din impozitul aferent profesorilor. Este una dintre cele mai semnificative investiţii realizate în ultimii ani în localitate, care are beneficiul de a contribui şi la dezvoltarea pe orizontală a altor servicii, conexe, realizate de operatori privaţi”, a declarat primarul comunei care va intra pe harta învăţământului universitar din România, Horia Şulea.
De la management, la drept
În Floreşti, viitorii studenţi pot opta pentru diferite specializări, în frunte cu management, economie, juridic, asistenţă socială sau inginerie. Universitatea clujeană va fi ridicată pe un teren de aproximativ 10 hectare în zona Cetatea Fetei, iar întregul proiect include clădirea instituţiei, care va cuprinde sălile de curs, spaţii verzi sau terenuri de sport, precum şi spaţii de cazare pentru studenţi şi profesori.
“Societatea în care trăim are mare nevoie de oameni