Primăria Oradea a aruncat la coş vechiul proiect de amenajare a Pieţei Unirii, care a costat 70.000 de euro şi a cheltuit alţi 15.000 de euro pentru realizarea unui alt concept, care prevede eliminarea statuilor lui Mihai Viteazul şi a lui Emanuil Gojdu, în locul lor fiind amplasate statuia Regelui Ferdinand, un obelisc şi alte două statui ţinute deocamdată „la secret".
Proiectul de amenajare a Pieţii Unirii a fost supus dezbaterii publice la scurt timp de la instalarea în funcţie a primarului Ilie Bolojan, sub auspiciile căruia acest concept a şi prins viaţă. Acum, după ce mai mulţi ani întreaga documentaţie a stat la „dospit", viceprimarul Mircea Mălan şi-a asumat întreaga răspundere pentru această investiţie, ce se doreşte a fi un simbol al Oradiei. Deşi a trecut prin toate comisiile de CMUAT, ale Consiliului Local Oradea, ale Comisiei Zonale pentru Monumente, după ce s-au plătit 70.000 de euro, din fonduri europene, pentru proiectul tehnic, viceprimarul Mircea Mălan a constatat că propunerea „nu schimba cu nimic" imaginea actuală a zonei centrale, motiv pentru care a decis refacerea în totalitate a proiectului. Documentaţia a costat Primăria 15.000 de euro şi a fost realizată de către arhitectul bucureştean Horia Gavriş.
„Vechiul proiect nu răspunde conceptului de piaţă publică. Nu schimba aproape nimic. Culorile gri-cenuşiu accentuau pesimismul, şi aşa noi ca naţie, sub impulsul vremurilor, suntem mai pesimişti", a precizat Mircea Mălan. Principala modificare vizează eliminarea parţială a circulaţiei, şi anume va rămâne un singur sens de mers prin faţa Primăriei, a Palatului Episcopal Greco-Catolic, respectiv strada Avram Iancu. Dinspre Universitate nu se va mai putea reveni în Piaţa Unirii pe Avram Iancu, accesul mașinilor fiind interzis pe tronsonul biserica cu Lună - biserica Sf. Ladislau. De asemenea, vor dispărea toate parcările din piaţă. Noul s