După doi ani de blocaj, transplantul de inimă se va relua din toamnă, promit autoritățile. Și fondurile alocate întregului program național ar urma să crească
Performanţa în transplant nu înseamnă doar creşterea numărului de donatori, lucru îndeplinit cu brio în România, ci şi fonduri suficiente pentru realizarea operaţiilor. Problema a fost ridicată în cadrul întâlnirii pe care ministrul Sănătăţii a avut-o, ieri, cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.
Pe ordinea de zi s-a aflat Institutul Inimii din Târgu Mureş, care se va redeschide pe 1 iulie. Dacă se va respecta graficul convenit, transplantul de cord se va relua de la data de 15 octombrie, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. În prezent, 60 de persoane aşteaptă o inimă nouă, iar medicii au fost chiar în situaţia de a refuza organe de donatori.
Medicii „voluntari” ar putea fi plătiţi
O altă problemă arzătoare este cea legată de banii alocaţi pentru operaţiile de transplant, care sunt pe terminate. În prezent, tarifele de decontare ale transplanturilor nu acoperă costurile efective ale spitalelor şi trebuie să crească. Este şi motivul pentru care banii pentru transplant nu ajung niciodată până la sfârşitul anului.
„Aceste tarife vor fi revizuite în a doua parte a anului, astfel încât şi alocarea de fonduri să fie pe măsură, sperăm chiar de la rectificarea de acum”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Bani trebuie găsiţi şi pentru formarea personalui specializat pe transplant, dar mai ales pentru salariile coordonatorilor care reperează donatorii şi care în acest moment fac voluntariat. „Le mulţumesc pentru efortul depus, dar în acest moment nu sunt bani. De vină este cine a făcut bugetul”, a spus Nicolăescu.
De asemenea, în perioada următoare vor fi acreditate mai multe centre de transplant.
Posibil conflict de interese
Un control efectuat de Corpul de Contr