Deputații și senatorii au validat, cu largă majoritate, componența Consiliului ASF, în varianta propusă de comisiile de specialitate Sursa: CODRIN PRISECARU
Parlamentarii USL i-au reconfirmat, ieri, la conducerea Consiliului Auto rităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe can didaţii validaţi cu o zi înainte de comisiile reunite de buget-finanţe. Numai că aceştia au ignorat criteriul de performanţă impus de FMI şi legiferat prin ordonanţă de Guvern, conform căruia toţi şefii de la ASF trebuie să aibă cel puţin 10 ani experienţă în piaţa financiară. Adică să fi lucrat efectiv într- o companie de profil, nu doar să fi fost membri în comisii şi comitete numite politic.
Contestaţii ignorate
Plenul a ignorat şi contestaţiile privind candidaturile lui Mircea Ursache şi Biro Albin, cât şi protestul membrilor PDL şi PP-DD, care au părăsit lucrările, tocmai pentru a arăta că aceste numiri s-au făcut politic, şi nu cum cere legea.
Practic, votul în plen a fost o simplă formalitate, în condiţiile în care oameni care, conform CV-ului, nu îndeplinesc criteriul de performanţă au ajuns la conducerea unei instituţii care va reglementa o piaţă de peste 10 miliarde de euro.
În această situaţie se află Mircea Ursache, Ion Giurescu, Marian Sârbu şi Dorina Mihăilescu, toţi susţinuţi de PSD, precum şi Marian Mîrzac (PNL) şi Biro Albin (UDMR). Ei au acumulat „experienţă” în comisii, nu într-o companie.
Numirile în ASF, la CCR
PDL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la validarea conducerii ASF. Democrat- liberalii sunt nemulţumiţi că au fost votate persoane care au beneficiat de salarii compensatorii la sfârşitul mandatului deţinut la instituţiile contopite în ASF şi acum candidează din nou, cum este cazul lui Biro Albin, sau care nu îndeplinesc criteriul de performanţă, ca Mircea Ursache.
Conducerea ASF
Membri executivi:
Dan Radu