La nivel mondial, dar şi în R Moldova deficit de apă potabilă. Aproximativ 40% din locuitorii R Moldova nu au acces la sistemele îmbunătăţite de apă potabilă.
Sursele de apă sînt distribuite neuniform pe teritoriul ţării, apa din fîntîni nu corespunde normelor sanitare, iar cea din apeductele comunale urbane – parametrilor microbiologici. Informaţia despre deficitul de apa potabila a fost prezentată de Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu ocazia marcării, pe 22 martie, a Zilei Mondiale a Apei. Din cauza stării sanitar-tehnice deplorabile a sistemelor de apeduct, se înregistrează o stare nesatisfăcătoare în alimentaţia cu apă potabilă a populaţiei în oraşele Nisporeni, Străşeni, Hînceşti, Căuşeni, Teleneşti, Făleşti şi Donduşeni.
Potrivit unor estimări, pînă în 2025, circa 1,8 miliarde de oameni din lume vor trăi în ţări sau regiuni cu un deficit de apă potabilă. Potrivit datelor ONU, problema accesului la sursele de apă a devenit atît de acută, încît necesită o reevaluare radicală.
Un raport în acest sens a fost prezentat în ajunul Forumului Mondial al Apei, din Marsilia. Potrivit raportului despre deficit de apă potabilă, în Asia locuieşte 60% din populaţia globului, care are acces la doar o treime din resursele acvatice ale planetei. Potrivit organizațiilor ONU – UNICEF şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), în prezent, 89% din populaţia globului are acces la apă potabilă, însă aproape 800 de milioane de oameni (40% locuiesc în Africa, la sud de Sahara) sînt nevoiţi să se mulţumească cu surse de apă poluate. La nivel mondial, dar şi în R Moldova deficit de apă potabilă. Aproximativ 40% din locuitorii R Moldova nu au acces la sistemele îmbunătăţite de apă potabilă.
Sursele de apă sînt distribuite neuniform pe teritoriul ţării, apa din fîntîni nu corespunde normelor sanitare, iar cea din apeductele comunale urbane – parametri