Potrivit cercetării „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, 78,1% din respondenţi cred că sistemul medical este afectat mult şi foarte mult de corupţie.
Majoritatea populaţiei (55,9%) consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări. Cu toate acestea, aproape o treime dintre români (30,1%) cred că în România există la fel de multă corupţie ca şi în alte ţări, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.
Studiul a fost realizat în perioada 28 mai - 3 iunie 2013, iar volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Bărbaţii sunt înclinaţi mai mult decât femeile să considere că, în România, flagelul corupţiei e mai prezent decât în alte ţări.
Despre personalităţile condamnate
Românii emit opinii foarte severe faţă de personalităţile publice condamnate la închisoare pentru corupţie. Astfel, marea majoritate (77,7%) susţin ideea că personalităţile publice (politicieni, parlamentari, miniştri, primari, oameni de afaceri) care sunt condamnate la închisoare pentru corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.
Doar 6,2% apreciază că personalităţile condamnate sunt nevinovate pentru că ar dori cineva să se răzbune pe ele. 3,9% cred că personalităţile condamnate sunt vinovate, dar ar trebui ca justiţia să fie mai blândă, în timp ce 2,3% cred că sunt nevinovate deoarece justiţia nu este corectă. 10% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Severitatea opiniilor românilor pe acest subiect trebuie corelată cu nivelul redus de încredere în clasa politică.
Doi români din trei arată Justiţia cu degetul
Domeniile/instituţiile cele mai afectate de