Împrumuturile în euro pentru locuinţe sunt acum mai puţin costisitoare după scăderea indicelui Euribor, în comparaţie cu majorarea constantă a Robor.
Scăderea indicilor Robor, implicit a dobânzilor la creditele imobiliare în lei, a dus la creşterea cererii pentru astfel de credite. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre creditele imobiliare sunt acordate în moneda naţională, majoritatea românilor preferă să se împrumute în euro, datorită dobânzilor mult mai mici, chiar dacă astfel se expun variaţiilor cursului de schimb valutar.
Împrumuturile în euro au devenit mai ieftine faţă de cele în lei odată cu evoluţia divergenţă a indicilor folosiţi la calculul dobânzilor variabile, pe parcursul anului trecut, potrivit unui studiu al portalului Money Center. Dacă în 2012 Euribor a coborât la minime istorice, în schimb Robor a continuat să se situeze la valori ridicate, de peste 6%. Situaţia a început să se schimbe în ultimele luni, odată cu scăderea indicilor Robor la minime istorice, în timp ce indicele Euribor la trei luni avea valori de 0,2%. Scăderea dobânzilor la creditele în lei a atras un interes mai mare către aceste credite, soldul creditelor imobiliare în lei înregistrând o creştere de aproape 6% în primele trei luni din 2013, până la 1,93 miliarde, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Faţă de luna decembrie 2012, creşterea este de 100 de milioane lei, din care jumătate a fost înregistrată doar în martie. Dacă la începutul anului dobânda anuală efectivă (DAE) pentru un credit Prima Casă în lei era de aproape 9%, acum a coborât până la 7%, iar diferenţa faţă de varianta în euro se apropie de doar 2%. Creditele imobiliare în lei reprezintă încă doar o mică parte din totalul celor acordate pentru achiziţia de locuinţe, care se ridică la 38 de miliarde de lei. Doar 5% din creditele imobiliare au fost acordate de bănci în moneda naţiona