Când şefii celor mai importante structuri de securitate ale celor mai puternice state din lume se înşiră ca mărgelele, unul după altul, la Bucureşti, e semn că o interesantă lucrătură se ţese sub ochii noştri.
Aici nu există coincidenţe. Nu operează potrivelile. Luni, a venit generalul colonel Nikolai Patruşev, secretarul Consiliul de Securitate al Rusiei, echivalentul CSAT-ului românesc. Omul cel mai de încredere al lui Putin, ofiţerul care a pacificat Cecenia.
Marţi a descins pe malurile Dâmboviţei John Brennan, directorul CIA, fost consilier pe probleme de terorism al lui Obama.
Ce caută mâinile drepte ale lui Putin şi Obama la Bucureşti? De unde până unde a devenit România atât de importantă, încât să devină Mecca Serviciilor Secrete?
E limpede că se poate vorbi de un început de dezgheţ româno-rus. Înainte să se vadă cu Băsescu, Patruşev a discutat cu Ponta posibilitatea unei colaborări în domeniul energetic, cu investiţii ruseşti masive în Conpet şi Oil Terminal, combinate cu o preluare la pachet a Oltchim şi Arpechim.
Băsescu a declarat că i-a transmis lui Putin "deschiderea noastră spre cooperare". Nu doar în probleme economice, unde se vede că lucrurile se mişcă repede, ci şi politice. Aşadar, spre rezolvarea multelor diferende dintre părţi.
Dincolo de Scutul Anti-Rachetă şi Memorandumul de colaborare împotriva terorismului, două dintre subiectele abordate mi se par cu adevărat interesante: Siria şi Moldova. Dacă nu chiar explozive
"O analiză serioasă a fost dedicată situaţiei din Siria, unde noi avem un punct de vedere extrem de clar şi l-am exprimat ca atare. Atât Federaţia Rusă, cât şi ţările occidentale, din punctul nostru de vedere, trebuie să se abţină să aprovizioneze cu armament vreuna din cele două tabere", a declarat luni Băsescu.
Or, Rusia este dintotdeauna unul dintre puternicii sprijinitori ai regimului Ass