Edward Snowden, cel care a lansat alerta care dezvăluise supravegherea exercitată de serviciile americane de informaţii asupra comunicaţiilor şi a Internetului, a cerut azil politic în Islanda.
Cererea a fost depusă de Kristinn Hrafnsson, purtătorul de cuvânt a WikiLeaks în Islanda, însă, explică el în Fréttablaðið, nici primul ministru şi nici ministrul de Interne nu au răspuns încă.
Pentru a-şi prezenta oficial cererea, Snowden trebuie, în principiu, să se afle pe teritoriul islandez, explică Fréttablaðið. Ori, fostul agent al CIA s-ar afla în continuare la Hong Kong.
Deocamdată, fostul angajat CIA, s-ar părea că este tot în Hong Kong, iar cotidianul oficial chinez „Global Times“ scrie că extrădarea lui Snowden în Statele Unite ar fi o "trădare" a încrederii fostului agent CIA în democraţia din Honh Kong şi o "pierdere de imagine" pentru Beijing.
"O extrădare a lui Snowden în Statele Unite ar fi nu numai o trădare a încrederii acestuia, ci şi o înşelare a aşteptărilor în întreaga lume", scrie ziarul de limbă engleză din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC).
"Snowden crede în democraţia şi libertatea Hong Kong-ului", unde se ascunde, subliniază ziarul, în opinia căruia fostul agent CIA, care a dezvăluit programe americane de supraveghere masivă a comunicaţiilor telefonice, "nu a făcut rău nimănui" şi s-a limitat să "lanseze o alertă asupra încălcării drepturilor civice de către Guvernul" american.
"În consecinţă, ar fi o pierdere de imagine atât pentru Guvernul de la Hong Kong, cât şi pentru Guvernul central chinez, dacă Snowden este extrădat", avertizează „The Global Times“.
"Imaginea Hong Kong-ului ar fi pătată pentru totdeauna", a adăugat publicaţia, dând asigurări că "reacţia locală" faţă de o eventuală extrădare "va provoca tu