De Sărbătoarea Înălţării Domnului (Ziua Eroilor), la Monumentul ridicat în cinstea tinerilor căzuţi în luptele din cele două războaie mondiale şi a celorlalţi eroi ştiuţi şi neştiuţi ai comunei şi ai neamului, au avut loc manifestări specifice unei astfel de comemorări.
Astfel, pr. dr. Cocîrlea Mihăiţă a susţinut o slujbă religioasă, pomenindu-i pe cei ale căror nume au rămas dăltuite în piatra rece a monumentului, bătute de vânt şi ploi, dar a căror amintire trebuie să rămână vie, ca un model de sacrificiu, pentru generaţiile care vor urma, în ciuda manifestărilor desacralizante din lumea noastră de azi.
A urmat depunerea, de către primarul localităţii Petre Cazacu şi reprezentanţii autorităţilor locale, a unei coroane de flori la monument .
În continuare, prof. de istorie şi cultură civică Ionel Lăzărică a susţinut, împreună cu numeroasa asistenţă, formată din elevi, părinţi, bunici şi alţi consăteni, un moment de reculegere în amintirea celor care şi-au dat viaţa pentru patrie.
Prof. Lăzărică a făcut apoi un excurs prin istoria naţională, amintind celor prezenţi principalele momente ale luptelor pentru neatârnare , libertate plătită scump, cu tributul de sânge dat de tinerii care au lăsat coasa şi coarnele plugului, unii pentru totdeauna şi au făcut zid din piepturile lor contra invadatorilor. În context au fost amintiţi şi eroii din prezent, care au căzut în Irak şi Afganistan, consecinţă a obligaţiilor de securitate pe care ţara noastră le are şi ale căror portrete numeroase au acoperit un perete la Muzeul Naţional Militar „Ferdinand I” din Bucureşti.
A urmat elevul Andrei Cătălin din clasa a VI a , care a citit un editorial tematic publicat de prof. Lăzărică şi intitulat sugestiv ”De la Plevna la Bruxelles sau Golgota noastră” şi preluat de o agenţie germană de presă , care se ocupă de problemele românilor din diaspora. @N_P