-AA+A
Bistriţa, „la carte” Una dintre cărţile cele mai frumoase şi folositoare despre zestrea arhitecturală a municipiului nostru este „Topografia monumentelor din Municipiul Bistriţa”, semnată de dr. Corneliu Gaiu şi Vasile Duda şi apărută la Editura „Accent” din Cluj-Napoca, 2008. Volumul a fost editat de Asociaţia „NosnerLand”, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Nosa”, şi realizat în cadrul unui proiect sprijinit de Primăria Municipiului şi de Consiliul Local Bistriţa.
Demersul celor doi cercetători se integrează preocupării pentru inventarierea patrimoniului şi a avut predecesori; între alţii, pe năsăudeanul Iuliu Marţian, care la 1909 a publicat, la Viena, un „Repertoriu arheologic al provinciei”, pe baza căruia a cerut la 1919 „Comisiunii de la Bucureşti pentru a se lua măsurile de cuviinţă pentru protecţia monumentelor din Transilvania”.
Inventarierea patrimoniului bistriţean a consemnat la 1955 existenţa a 53 de monumente istorice, iar lista din 2004 consacra 190 de construcţii şi ansambluri monumentale în rândul imobilelor protejate.
Autorii urmăresc „Evoluţia istorică şi edilitară” a urbei pe parcursul unui studiu ilustrat cu imagini aeriene, care dau seamă despre dezvoltarea şi sistematizarea armonioasă a oraşului cu atât de pronunţată amprentă a urbanismului occidental, de unde veneau saşii, care au dat oraşului numele Nosen, după numele latin-slav Nosa. Dezvoltarea oraşului a avut „vânt” favorabil din partea regalităţii maghiare, beneficiind şi de ample „ajutoare” percepute de pe Valea Someşului, din partea comunităţii româneşti. Dr. Corneliu Gaiu şi Vasile Duda procedează la o investigare complexă, reunind descrierea arhitecturii clădirilor, prezentarea unui istoric, eventual cu etape ale devenirii imobilului, dacă este cazul, şi alăturarea unei fotografii alb-negru, relevantă pentru imaginea adesea încărcată de secole a u