Populaţia ar putea plăti facturi mai mici la energie, cu 5-10%, de la 1 iulie, ca urmare a aplicării legii privind reducerea numărului de certificate verzi. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, dă asigurări că, odată cu aplicarea de 1 iulie 2013, a legii privind reducerea numărului de certificate verzi, şi facturile la energie pentru consumatorii casnici vor fi mai mici, cu 5-10%. Aceasta, dacă ANRE va urma indicaţiile primate de la minister şi va opera supracompensarea semestrial.
"De la 1 iulie, ar trebui să fie un impact în factură, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie să ne spună, că au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie să se facă pe şase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual să o facă şi noi anul acesta le-am cerut să o facă semestrial. Au datoria să respecte legea, ca oricare instituţie, şi trebuie să îşi organizeze activitatea să facă lucrul acesta. Ar trebui să se vadă un procent semnificativ, între 5 şi 10%", a declarat Constantin Niţă, citat de Agerpres.
Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Conform actului normativ, investiţiile în energie verde vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent.
Totodată, de la 1 iulie, România trebuie să mai facă un pas spre liberalizarea pieţei energiei electrice. În acest sen