Cei care folosesc antiinflamatorul Diclofenac trebuie să fie foarte atenţi. Specialiştii au descoperit că acesta are efecte negative şi poate produce atac cerebral. Agenţia Europeană a Medicamentului le recomandă medicilor să reevalueze periodic necesitatea continuării tratamentului pe termen lung şi în doze mari cu Diclofenac sub formă de comprimate, capsule sau soluţii injectabile. Cei mai expuşi sunt pacienţii cu colesterol, hipertensiune, diabet şi fumătorii.
Antiinflamatorul Diclofenac, folosit de cele mai multe ori pentru dureri reumatice şi articulare, poate avea reacţii adverse grave dacă nu este folosit în cantităţi moderate şi sub îndrumarea medicului.
"Dacă este luat pe stomacul gol sau dacă este luat de persoane care sunt sensibile la nivelul tractului gastrointestinal poate da dureri, hemoragii digestive superioare sau inferioare şi de aceea este indicat ca să se folosească sun îndrumarea medicului", a menţionat Ioan Mureşan, medic de familie.
Oamenii spun că încearcă să evite medicamentele atât cât este posibil.
"Nu-l folosesc. De regulă nu folosesc medicamente care au contraindicaţii", a precizat o clujeancă.
"Nu-l folosesc niciodată. E un înlocuitor, dar nu-l folosesc", a menţionat o altă persoană.
"Am impresia că este mai nou o politică în a denigra anumie medicamente, dar nu contest la anumite cazuri de cardiaci severe", specifică o altă clujeancă.
Siguranţa antiinflamatoarelor a fost monitorizată de autorităţile competente din Uniunea Europeană în 2005, 2006 şi 2012. Rezultatele au arătat un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor tromboembolice arteriale, care în anumite cazuri au determinat infarct miocardic sau accident vascular cerebral, mai ales în cazul administrării în doză mare sau al tratamentului de lungă durată.
Reporter: Anca BACIU
Imagine: Lorant ERSEK