Deficitul net de finanţare al Europei s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86mld USD la 50mld USD, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare şi a finanţărilor din surse non-bancare. Pe principalele pieţe, precum Marea Britanie, Franţa, Germania şi Suedia, se asteapta un surplus al disponibilităţilor de creditare pentru 2013-2014, se arata intr-un recent raport DTZ.
Deficitul net de finanţare al Europei s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86mld USD la 50mld USD, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare şi a finanţărilor din surse non-bancare, potrivit studiului DTZ Research, Net Debt Funding Gap.
Asia Pacific este singura zonă din spaţiul non-European cu deficit brut de finanţare în valoare de 22mld USD, însă se aşteaptă o scădere a acestuia până la valoarea netă de 5mld USD. În ceea ce priveşte situaţia din continentul American, nu preconizăm apariţia unui deficit de finanţare.
Comparativ cu anul trecut se observă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, situaţie care contribuie la relaxarea creditelor de refinanţare. Deşi deficitul de refinanţare din Europa a scăzut cu 14% în ultimele 6 luni, aceasta continuă să se evidenţieze ca o regiune problematică, cu un deficit brut în valoare de 163mld USD.
Reducerea deficitului din Europa reflectă progresul înregistrat de bănci din Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Olanda în lichidarea portofoliilor (din garanţii imobiliare ale unor împrumuturi neperformante).
Nigel Almond, Head of Strategy Research în cadrul DTZ, şi co-autor al raportului afirmă: “Pe fondul crizei din Europa cu privire la finanţarea proprietăţilor comerciale, observăm o creştere a activităţii şi interesului pentru sursele de finanţare non bancare. Pe pieţele europene importante, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Germania previzio