Femeile din Cluj diagnosticate cu cancer la sân sunt încurajate să găsească o echipă de specialişti care să le ajute, prin tratament, să combată boala. Medicii oncologi, alături de psihologi, au pornit o campanie în acest sens, intitulată "Rămâi tu însăţi".
"Informarea corectă, alegerea tratamentului potrivit şi consilierea psihologică înseamnă pentru pacientele cu cancer la sân un nou drum pe care pornesc şi nu un capăt de drum", a explicat Daniela Grecea, medic oncolog la Insititul "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca.
Campania "Rămâi tu însăţi" îşi propune, potrivit organizatorilor, înlesnirea comunicării directe între pacientă şi psiholog în vederea creşterii şanselor de supravieţuire.
"Fiecare pacientă este unică, rolul oncologului este să găsească cele mai potrivite soluţii medicale ţinând cont atât de stadiul bolii cât şi de profilul psihologic al pacientei, iar rolul psihologului este să depisteze evenutalele congniţii iraţionale şi să le discute cu pacienta pentru a stabili un echilubru intern care să îi transmită acesteia perspective să gândească şi să acţioneze pozitiv. Psihoterapia cognitiv temperamentală este cea mai importantă parte în sprijinirea şi consilierea femeilor depistate cu caner la sân", a explicat Roxana Rus, psihologul Insititului "Ion Chiricuţă".
Specialiştii în tratamentul cancerului mamar susţin că depistarea precoce a celulelor canceroase reduce cu peste 50% mortalitatea.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Rareş Râşnoveanu