Situaţia politică din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii a fost analizată astăzi în cadrul unei dezbateri organizate la Facultatea de Studii Europene. Invitaţii prezenţi la eveniment au concluzionat că interesul României şi al Uniunii Europene este pentru stabilitate economică şi politică în aceste zone.
Discuţiile au reliefat interesul Uniunii Europene pentru stabilitate în politica şi economia Orientului Mijlocui şi a continentului african.
"Interesul nostru al Uniunii Europene pentru regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord este dictat de dorinţa de a avea în vecinătatea sudică a Uniunii Europene zonă stabilă economică", a precizat Nicolae Stan, fost ambasador al României în Lidia.
Manifestarea a adus în prim-planul dezbaterii efectele şi consecinţele revoltelor arabe, în plan social, politic, economic, militar şi geopolitic.
"Este o dezbatere inedită şi anume cuprinde teme politice de pe agenda internaţională şi nu este prima de acest fel. Acum ne aflăm la a treia astfel de dezbatere", a menţionat Valentin Naumescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Studiii Europene.
Sub aspect economic, revoltele arabe au avut efecte atât asupra dezvoltării economice naţionale, cât şi a celei globale. Totodată, revoltele din Orientul Mijlociu au produs scăderea producţiei petroliere în statele din regiune şi a diminuat exporturile către Europa, determinând creşterea preţului la combustibili. Dezbaterea de astăzi a fost organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL.
Reporter: Anca BACIU
Imagine: Lorant ERSEK