Un incendiu puternic a izbucnit marţi dimineaţă la un depozit de aproximativ 2.000 de metri pătraţi de pe Şoseaua de Centură a Capitalei, care aparţine omului de afaceri Iulian Căzăcuţ
Iulian Căzăcuţ (45 de ani), de profesie asistent medical, a ajuns după 16 ani de afaceri pe piaţa locală a cărnii să deţină două fabrici şi un business de 34 milioane de euro după ce a pornit de la zero prin vânzarea celor cinci porci pe care îi deţinea familia sa.
Până de curând o prezenţă discretă în industria românească, Căzăcuţ a intrat în lumina reflectoarelor după ce compania sa, Doly-Com, a fost acuzată şi disculpată ulterior în recentul scandal al „cărnii de cal“.
„În 1999 am înfiinţat primul punct de abatorizare. Era un punct de sacrificare rudimentar şi îmi amintesc foarte bine că am plătit atunci 100 de milioane de lei (5.000 de dolari - n. red.)“, povesteşte Căzăcuţ.
Afacerea antreprenorului din Botoşani a devenit mai solidă abia după trei ani atunci când carnea procesată de Doly-Com a ajuns pe rafturile retailerului german Metro, pe atunci unul dintre primele lanţuri internaţionale care îşi începuseră ofensiva în România.
Patru ani mai târziu antreprenorul a reuşit să facă şi prima livrare la export, o linie de business care a ajuns acum să îi acopere aproape o treime din încasările anuale. „Am avut şi noroc pentru că este greu să intri pe piaţa europeană. Am cunoscut o persoană care lucra pentru lanţul McDonald’s şi el ne-a ajutat să ieşim la export. Prima dată am livrat carne în Olanda, după care au urmat şi pieţe precum cea din Germania sau din Austria.“
Iulian Căzăcuţ a făcut prima sa achiziţie majoră în urmă cu şase ani, atunci când economia era pe val, iar norii crizei erau încă departe. El a preluat la acel moment o fabrică în Tunari în apropierea Capitalei în care gigantul american