Preşedintele american soseşte marţi seară la Berlin. Barack Obama se va întâlni miercuri cu şefa Guvernului federal, Angela Merkel. Liderul de la Casa Albă urmează să rostească o cuvântare în faţa Porţii Brandenburg, din capitala germană.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Vine preşedintele american, Barack Obama, la Berlin, ca prieten al Germaniei sau ca un fals prieten, se întreabă revista Der Spiegel, într-un editorial. Întrebarea retorică a autorului acestui editorial vizează scandalul izbucnit în urma dezvăluirilor legate de activitatea serviciului secret american, NSA (National Security Agency), care a stocat şi informaţii şi date electronice legate de cetăţeni germani. Supravegherea electronică globală, deci şi a germanilor, practicată de către NSA a stârnit o amplă dezbatere, care va umbri vizita lui Barack Obama la Berlin.
Autorităţile oficiale germane au încercat să bagatelizeze această chestiune. Opoziţia a cerut Angelei Merkel să abordeze frontal acest subiect delicat. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, ministrul federal de Externe, liberalul Guido Westerwelle, a refuzat să facă speculaţii vis-à-vis de această temă, afirmând oarecum evaziv că ar trebui "să se discute despre ceea ce s-a întâmplat".
Referitor la cuvântarea programată a lui Barack Obama în faţa Porţii Brandenburg, un simbol al oraşului, unde înainte de a deveni preşedinte, Angela Merkel nu i-a permis să vorbească, Westerwelle a declarat: "Dacă un preşedinte american vine în aceste vremuri pentru prima dată într-o vizită oficială în Germania, la Berlin, atunci el va şti cât de mari sunt aşteptările".
În continuare, Westerwelle a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale: "Parteneriatul între Germania şi Statele Unite poate este comparabil doar cu cel franco-german; este o relaţie strânsă şi intensivă, care nu se rezumă doar