Clujul are, după Bucureşti, cea mai mare vitalitate culturală urbană din România, conform unui studiu al Centrului de Consultanţă şi Cercetare în Domeniul Culturii. Studiul arată că domeniile de excelenţă culturală la Cluj sunt infrastructura culturală, participarea la evenimente culturale şi economia creativă.
“Este important de reţinut că susţinerea bugetară a culturii continuă să fie redusă în Cluj, deşi comparativ cu situaţia întâlnită în ediţiile precedente ale studiului oraşul ocupă acum locul 29. Ponderea scăzută a cheltuielilor bugetare rezervate culturii nu se relaţionează cu performanţele sectorului cultural din Cluj-Napoca care sunt ridicate”, se precizează în studiu. Potrivit aceluiaşi studiu, participarea organizaţiilor culturale clujene la competiţiile de proiecte este remacabilă, din cele 17,3 milioane lei alocate pentru proiecte culturale în 2012, nu mai puţin de 2,25 milioane au fost atrase la Cluj prin 55 de proiecte culturale. “Aceste cifre sunt relevante în special în contextul în care în 2012 suma alocată proiectelor culturale de către Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca a fost de 2,31 milioane lei”, spune Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei.
Evenimente culturale şi la periferia oraşului
În cadrul analizei au fost analizate 800 de evenimente culturale derulate la Cluj în 2012. Dintre acestea 31 % au loc exclusiv la nivel local, iar aproximativ 38% au un caracter naţional. Cele mai multe dintre acestea se derulează în relaţie cu actori culturali din Bucureşti şi Târgu Mureş.
“În jur de 45% dintre evenimente au şi o dimensiune internaţională, 294 de evenimente (37%) sunt evenimente derulate la Cluj, cu participanţi internaţionali, 5% reprezintă participări la evenimente din străinătate. De asemenea, participarea la reţele locale şi internaţionale este destul de limitată”, a mai precizat Moroşanu, care mai