ANAF se pregateste sa iasa la vanatoare de bogati. Experti scoliti la Fondul Monetar International (FMI), Fiscul american si institutiile similare din Marea Britanie si Franta vor verifica in perioada urmatoare 30 de persoane cu mari averi. Potrivit expertilor, metodele folosite ar putea conduce insa la complicatii si chiar la abuzuri.
Cele 30 persoane au fost selectate dintr-un grup de 300 de romani cu averi sau venituri mari, controlati de Fisc in luna mai a anului trecut.
Scopul actiunilor de control este aplicarea unui impozit de 16% pentru persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate.
Expertii ANAF vor compara cheltuielile facute de bogati cu veniturile declarate de acestia, le vor analiza conturile bancare si fluxurile de numerar si vor urmari cresterea sau descresterea patrimoniului net pe parcursul anului, dupa ajustarea cu cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile.
Ziare.com a scris anterior despre aceasta metoda, recomandata de avocatul Gheorghe Piperea.
"Inspectorul fiscal poate sa aplice principiul averii afisate: in cazul in care discrepanta dintre averea afisata si veniturile declarate este mare, se efectueaza o recalificare si se fac niste comparatii, pe baza carora se poate aplica un impozit de 16% pe diferenta dintre averea afisata si veniturile declarate", a spus avocatul pentru Ziare.com, precizand ca metoda este aplicata de Fiscul american.
Potrivit acestuia, averea afisata este estimata pe baza modului de viata, in cazul in care acesta nu este justificat de sumele existente in cont sau bunurile aflate in proprietatea persoanei in cauza.
"Legislatia prin care s-a dat posibilitatea verificarii persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit a fost implementata in legislatia noastra prin OUG 117/2010 pen