Psihologii avertizează că o alegere nepotrivită a liceului poate avea consecinţe grave în viitorul copilului. Soluţia stă în deciziile părinţilor, dar şi ale copiilor.
Elevii care termină clasa a VIII-a vor alege, în perioada 5-9 iulie, liceul şi profilul pe care îl vor urma în următorii patru ani. Profil care ar trebui să le cizeleze abilităţile şi să-i ajute să-şi dea seama ce vor să devină în viitor. Motiv pentru care psihologii punctează că admiterea la liceu nu este momentul ca ambiţiile părinţilor să acapareze posibilităţile copiilor.
Real sau uman? Sau poate un liceu cu profil sportiv sau de ştiinţe sociale. Opţiunile există, iar, în curând, toţi elevii care vor susţine examenul de Capacitate îşi vor bifa alegerea care le va determina următorii patru ani. Cum te asiguri că profilul liceului este compatibil cu copilul tău?
Consiliere şcolară, un pas înainte
„Cel mai bun lucru este să te adresezi unui psiholog şi să i se aplice copilului un test de orientare în carieră, urmat de nişte discuţii cu părinţii şi copilul în cauză, acesta ar fi primul pas. Testul de orientare în carieră îţi furnizează informaţii despre aptitudinile elevului. Este primul pas inteligent, în cunoştinţă de cauză, ca să poţi să alegi.
Altfel este la întâmplare“, spune Diana Ioanes, psiholog şi consilier şcolar la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, din Capitală.
În cazul în care părinţii nu au apelat la consilierul şcolar şi preferă să se ocupe singuri de situaţie, psihologul indică necesitatea discuţiilor dese cu propriul copil. „Trebuie să ştii cât mai multe despre el, despre ce îşi doreşte, ce aptitudini are. Acesta este aspectul cel mai important. Pentru că dacă va alege o meserie care să-i placă, la care să fie şi bun, are şanse să fie foarte bine plătit, să găsească un loc de muncă, să-i placă ceea ce face, aproape să nu simtă că lucrează“,