Scris de Veronica Bursaşiu - Secretarul de stat în Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Maria Lazăr, a inaugurat Clubul femeilor social-democrate din Oradea, alături de vicepreşedintele PES, europarlamentarul Zita Gurmai.
Din experienţa pe care o aveţi până acum cu celelalte cluburi, cât de eficiente sunt şi ce îşi propun?
Maria Lăzăr: Organizaţia Femeilor Social-Democrate este o structură internă de partid, cu activităţi orientate spre problematica specifică femeilor chiar dacă acestea sunt încadrate politic. Din activitatea filialelor din ţară am ajuns la concluzia că trebuie să avem o formă de activitate dincolo de opţiunile politice unde femeile să beneficieze de un cadru mult mai larg de informare, socializare, dezbatere a problematicii specifice familiei, copilului. Şi ca urmare, am conceput Clubul femeilor social-democrate. La 5 ani după ce am lansat această formă de dezbatere pot spune că aceste cluburi au o oarecare eficienţă care decurge din temele abordate care nu sunt neapărat politice. Femeile sunt interesate să afle lucruri despre mersul societăţii, despre educaţie-în special educaţia copiilor, despre sănătate şi acestea se pot discuta mai lejer, mai direct, într-un spirit mai realist, mai concret în cadrul acestor acţiuni ale clubului. La Oradea s-a discutat o problemă foarte importantă în ceea ce priveşte egalitatea între femei şi bărbaţi, din punctul de vedere al ocupării locurilor de muncă. E adevărat că Bihorul nu e un judeţ cu un procent prea ridicat al şomajului. Dar în ceea ce priveşte ocuparea unui loc de muncă şansele nu sunt egale: la aceeaşi vechime, la aceeaşi pregătire, competenţă pe primul loc la ocuparea unui loc de muncă e bărbatul.
Este o regulă că o femeie aflată pe aceeaşi poziţie cu un bărbat să fie mai prost plătită. Are Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pârghii pentru a interveni