Prima zi a reuniunii la vârf a G8, care reuneşte în Irlanda de Nord marile state dezvoltate şi Rusia a confirmat diferenţele importante între statele occidentale şi Moscova cu privire la soluţionarea sângerosului război civil din Siria.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Summit-ul G8 a fost umbrit şi de acuzaţii la adresa Guvernului britanic, care ar fi spionat acum patru ani delegaţi străini la o reuniune la vârf a G20.
În schimb, liderii Statelor Unite şi ai Uniunii Europene au anunțat începerea negocierilor menite să perfecteze până anul viitor cel mai mare acord de liber schimb din istoria omenirii.
După o întâlnire bilaterală în marginea summit-ului G8, președintele Statelor Unite, Barack Obama şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, au admis că pozițiile lor în problema Siriei sunt foarte departe una de cealaltă, dar au convenit să continue eforturile pentru începerea luna viitoare la Geneva a unei conferințe de pace, la care să fie prezente atât Puterea, cât şi Opoziţia din Siria.
Rusia se opune cu vehemență livrării de arme rebelilor sirieni, luate în considerare de Statele Unite și Marea Britanie și a avertizat că Rusia va livra arme la rândul ei regimului președintelui Bashar al-Assad. Cei doi lideri au anunțat că vor avea o nouă întâlnire la Moscova, în luna septembrie.
În paralel, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a spus că ţara sa, care dispune de drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, se opune categoric declarării unei zone de interdicție aeriană deasupra Siriei, similare celei impuse Libiei în 2011, care a contribuit decisiv la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi.
Diferențele dintre occidentali și Rusia au ieșit la iveală și în preziua începerii summit-ului G8, în urma altei întâlniri bilaterale, între gazdă (premierul britanic, David Cameron) şi preşedintele Putin,