16 victime, între care două persoane decedate. Este bilanţul unei simulări de accident tehnologic la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş. Un presupus accident, mai exact o explozie la una din instalaţiile de amoniac din cadrul combinatului au pus pe jar echipaje de pompieri militari, echipaje de salvare şi evacuare a victimelor, de localizare şi stingere a incendiilor, de primă cercetare şi evaluare CBRN, de prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă, de intervenţie la dezastre colective, suport logistic dar şi echipaje din cadrul structurilor cu funcţii de sprijin privind intervenţia unitară în situaţii de urgenţă.
Situaţia tactică a presupus o creştere necontrolată a parametrilor tehnologici la unele instalaţii, în urma cărora apare o creştere în debit a cantităţii de amoniac eliberat în atmosferă. În urma defecţiunii instalaţiei din cadrul combinatului, 7 tone de amoniac ar fi fost deversate în aer. Norul toxic de amoniac s-ar fi îndreptat spre Sâncraiu de Mureş, Nazna şi Sântioana, locuitorii acestor zone fiind evacuaţi în situaţie similară.
Alarma s-a dat la ora 11 şi 10 minute de la sediul ISU Mures. La aproximativ 10 minute de la declanşarea alarmei au sosit şi autospecialele care au pornit din curtea Inspectoratui de pe strada Horea. Pompierii au ajuns în faţa combinatului cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, două ambulanţe SMURD, o autospecială CBRN, autospeciala de intervenţie la accidente colective, punctul de comandă mobil, autospeciala de suport logistic şi autospeciala grupei operative. Între timp, în interiorul combinatului o echipă a intervenit la faţa locului, iar o ambulanţă a intrat în incinta combinatului pentru identificarea posibilelor victime.
Pompierii au instalat punctul de comandă mobil, un post medical avansat, au luat măsuri pentru dimi