Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, solicitarea lui Traian Băsescu privind convocarea referendumului pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de aleşi, cu doar 191 de voturi pentru, 69 de abțineri și 123 împotrivă. Avizul Parlamentului este însă consultativ, iar referendumul poate fi convocat oricum de Traian Băsescu prin decret prezidenţial.
Propunerea preşedintelui privind referendumul a „zgâlţâit“ puţin USL, pentru că ieri, în Parlament, PSD şi PNL au votat diferit. Astfel, social democraţii au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, uitând se pare, de Parlamentul bicameral. Unii dintre ei, pe de altă parte, au preferat să se abţină. Liberalii au votat în schimb, împotrivă, declarându-se acum dezamăgiţi de colegii lor de alianţă. Parlamentarii UDMR s-au abţinut de la vot.
Liberalii le-au reproşat social democraţilor că în programul USL este prevăzut Parlament bicameral, astfel încât este de neînţeles cum au votat pentru referendum. Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, explică însă alegerea unora dintre social democraţi.
„Pe fond, USL nu este de acord cu acest referendum. Am votat pentru dreptul preşedintelui de a se adresa poporului, adică pentru respectarea unei proceduri. A existat o hotărâre în acest sens, a USL, de a se vota pentru respectarea unei proceduri, înainte de acest vot. Dar repet, nu pentru acest referendum, pentru că aşa cum am mai spus acţiunea preşedintelui privind organizarea unui referendum este demagogică și cu scop electoral. Am spus în repetate rânduri, noi susţinem Parlamentul bicameral“, a explicat Cordoş.
Deputatul PNL de Cluj, Elena Uioreanu, se declară însă dezamăgită de votul colegilor săi social democraţi, atâta timp cât în campania electorală USL a susţinut varianta Parlamentului bicameral. „Am votat împotrivă, pe