Va mai amintiti vara lui 2012, cand Bucurestiul nu mai dorea sa ia lectii de la Bruxelles? Iaca a trecut anul de atunci si guvernul de la Bucuresti adopta, pentru intaia oara, un punct de vedere contrar celui al Comisiei Europene. E un moment istoric pentru guvernul Ponta: in sfarsit dacul este dac si steagul nost’ e cel mai mare steag.
Care e cauza acestei aprige invartoseli? Codrul frate cu romanul? Ei, aş! Taranii nostri harnici? A se slabi. Chestiunea in care guvernul Ponta se opune planurilor haine ale Comisiei Europene tine de fumuri. Fumuri turcesti.
Este propunerea Comisiei Europene care a starnit cea mai mare reactie din partea cetatenilor UE (peste 85.000 de mesaje) si a provocat* demisia comisarului pentru Sanatate, John Dalli, pentru presupuse contacte cu lobbistii din industria tutunului. Noua Directiva pentru tutun propusa de Bruxelles este in prezent discutata in Consiliul de Ministri al UE, unde fiecare stat membru isi prezinta si sustine pozitia oficiala, ca tara, in privinta Directivei asa cum a fost ea formulata de Comisia Europeana. Pozitia Romaniei este foarte importanta in acest moment pentru ca de votul nostru depinde intrunirea numarului necesar pentru respingerea Directivei**.
Varianta actuala loveste puternic in interesele industriei tutunului, introducand masuri severe de prevenire a fumatului in randul adolescentilor si tinerilor. Principalul motiv invocat este un fapt indubitabil: 700.000 de europeni mor prematur in fiecare an din cauza unor boli provocate de fumat.
Ei bine, Romania se opune oficial celor mai importante modificari propuse de aceasta directiva. De altfel, reprezentantii industriei tutunului din Romania s-au declarat foarte satisfacuti de pozitia Romaniei caci, “in cea mai mare parte, punctele noastre de vedere au fost luate in considerare”. Dar cum a ajuns Romania,