Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara avertizează: primul val de căldură după zilele reci şi ploioase este periculos, mai ales pentru persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace. Tinerii şi vârstnicii sunt, de asemenea, sensibili la temperaturile înalte. Ieşitul din casă la orele prânzului, când asfaltul frige şi aerul pare de nerespirat constituie o mare imprudenţă.
Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea sau şocul hipertermic.
Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune, oboseală şi insomnii. Şocul hipertermic este deja o urgenţă medicală, manifestându-se din cauza incapacităţii organismului de a-şi păstra temperatura normală, aceasta crescând repede şi ajungând sau depăşind 40 de grade Celsius. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.
Bine de ştiut pentru toată lumea: pe parcursul zilei caniculare trebuie făcute duşuri călduţe. În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Direcţia de Sănătate Publică recomandă un consum ridicat de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Direcţia de