Forumul Constituțional, organism consultativ implicat în procedurile premergătoare redactării textului viitoarei Legi fundamentale a statului român, a susținut introducerea pe lista amendamentelor care vor fi aduse textului Constituției a unei propuneri a BNR care ar completa prevederile actuale referitoare la funcționarea și organizarea Băncii Naționale a României.
Amendamentul ar permite posibilitatea transferului unor prerogative către Banca Centrală Europeană și face referiri la adoptarea în perspectivă a monedei euro, informează Mediafax.
Astfel, membrii Comisiei de revizuire au adăugat un nou articol după articolul 137 din textul actualei Constituții.
Noul articol face referire la “Moneda națională și banca centrală”.
Textul articolului este următorul:
“(1) Banca centrală are dreptul să emită însemne monetare pe teritoriul României. (2) Banca Națională a României este banca centrală a statului român, instituție publică independentă, ale cărei prerogative, administrare și funcționare se reglementează prin lege, în conformitate cu normele de drept internațional care decurg din tratatele la care România este parte. (3) Banca Națională a României este condusă de un Consiliu de Administrație ai cărui membri sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit.(4) În conformitate cu tratatele constitutive și actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organică se pot reglementa: a) transferul de prerogative ale Băncii Naționale a României la Banca Centrală Europeană, b) recunoașterea circulației și înlocuirea monedei naționale cu moneda euro“.
Comisia a modificat și articolul 138 din Legea fundamentală, cel care permite Guvernului să elaboreze proiectul bugetului de stat multianual.
Textul actual al articolului 138, aliniatul 2 din Constituție stipulează că:
“Guvernul elaborează anual proiectul