Principala problemă cu care se confruntă primăriile din Dolj este cea a fondurilor insuficiente, banii adunaţi la bugetele locale neajungând pentru a se derula toate investiţiile necesare în comune. Soluţia pentru a ieşi din criză o cunosc cu toţii, fondurile europene, însă pentru acest lucru e nevoie de proiecte bine gândite, dar şi de răbdare, pentru că banii de la UE pot veni abia de la anul, când începe sesiunea 2014-2020 a programelor de finanţare europeană.
Până să spere la asfaltarea tuturor drumurilor comunale, primarii se mulţumesc să facă pietruiri, iar reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ, acolo unde este nevoie, e înlocuită momentan cu efectuarea de reparaţii curente. Cam acestea ar fi problemele comune întâlnite în patru localităţi doljene: Apele Vii, Castranova, Celaru şi Dioşti. La toate acestea s-a adăugat recent şi Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Actul normativ se axează în mod special pe finalizarea aplicării Legilor fondului funciar şi a Legii nr. 10/2001, primarii primind termene precise pentru definitivarea procesului de reconstituire a dreptului de proprietate.
La Apele Vii s-au găsit bani pentru pietruirea străzilor
Cu toate că taxele şi impozitele s-au majorat anul acesta cu 16%, la Apele Vii bugetul local este minim, cu care comuna să poată supravieţui. „Aşteptăm să fie măcar un an agricol mai bun. Cred că Dumnezeu are grijă de noi, deoarece culturile sunt bunicele“, se consolează primarul din Apele Vii, Augustin Stanciu. Acesta susţine însă că au fost prevăzuţi bani pentru infrastructură, aşa că străzile vor fi pietruite, iar comuna va avea propriul autogreder, „care să ne ajute la întreţinerea drumurilor“. „Avem ceva proiecte în derular