Scris de Andreea Pintea - De mai bine de 3 ani asigurarea locuinţelor este obligatorie, însă arădenii renunţă să mai încheie poliţe.
ARAD. Introducerea asigurării obligatorii a locuinţelor a adus confuzie şi nesiguranţă în prima perioadă de aplicare, însă acum arădenii par să renunţe, încet, încet la acest cost impus prin Lege. Mai mult, lipsa unor norme care să stabilească modul de verificare şi eventualele sancţiuni au dus la o scădere a conformării cetăţenilor în domeniul asigurărilor.2012, an de vârf
Începutul anului trecut a dat mari speranţe firmelor de asigurare, atunci înregistrându-se cel mai mare număr de locuinţe pentru care exista o poliţă încheiată. La nivel de judeţ, aproape 23 de mii de locuinţe aveau asigurarea obligatorie în vigoare, însă de atunci numărul asigurărilor a scăzut treptat, lună de lună, ajungându-se ca în acest an să fie înregistrare valori chiar mai mici decât în 2011. Practic, în luna mai a acestui an arădenii aveau asigurări pentru 13,22 mii locuinţe, aproximativ cu 10 mii mai puţine decât în ianuarie 2012! Comparând cifrele din acest an, furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor – PAID, şi cele din luna mai a anului 2011, se observă un trend descendent. Chiar dacă în continuare cele mai multe asigurări sunt încheiate în mediul urban – 9.435, scăderea cea mai mare a fost înregistrată în mediul rural. Dacă în luna mai a anului trecut 7.409 locuinţe din comune şi sate aveau o poliţă obligatorie de asigurare, acum numărul acestora nu depăşeşte 3.800.
Situaţia de la Arad este regăsită şi în celelalte judeţe, semn că proprietarii de locuinţe au decis să omită să mai achite această asigurare, cu o valoare de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de tipul locuinţei, ştiind că oricum nu există o modalitate de control.