Controlul consolidat asupra burselor, asigurărilor şi pensiilor private va fi exercitat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de 10 şefi desemnaţi de social-democraţi şi unul din partea UDMR. Cei 11 membri ai Consiliului ASF au mandate pe cinci ani.
Agitaţia stârnită ieri, la Parlament, în preajma votului final pentru mandatele membrilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), s-a dovedit inutilă: noua instituţie are exact aceeaşi componenţă cunoscută dinaintea sufragiului, desemnată cu o majoritate mai mult decât confortabilă.
„Scorul“ este de 11 la zero în favoarea USL+UDMR faţă de PDL+PP-DD.
Grupurile parlamentare aparţinând PDL şi PP-DD s-au retras de la vot, pentru motivul că nu vor să gireze „clientelismul politic de la ASF“, dar până la urmă lucrurile n-au mai luat nicio întorsătură. Cu ponderi de peste 340-360 de voturi „pentru“ din totalul de 370 de buletine valide, toţi cei 11 membri executivi şi neexecutivi ai ASF au fost păstraţi în funcţiile lor.
Dintre ei, 10 au fost desemnaţi de USL şi unul din partea UDMR şi vor supraveghea o piaţă estimată la 30 de miliarde de euro. Acest monopol asupra controlului activităţilor financiare nebancare i-a deranjat la culme pe reprezentanţii PDL şi PP-DD, care avertizează că vor ataca „tot ce ţine“ de situaţia astfel creată.
„Ne-am retras de la acest vot şi vom ataca la Curtea Constituţională tot ce va ieşi pe această situaţie. Ceea ce s-a întâmplat la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (n.n. – Financiară) este exemplul tipic de folosire a legii pentru a impune o clientelă politică proprie“, a tunat glasul lui Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL din Senat.
La vârful instituţiei de supraveghere îi avem, aşadar, cu mandate pe cinci ani începând de ieri, pe: Dan Radu Ruşanu (preşedinte ASF), Daniel Dăianu (prim-vicepreşedinte), Daniel Tudor (vicepreşedinte