Scris de Cristina Ghilea - Înghesuită de creditorii Electrocentrale SA, Municipalitatea ar pune şi orădenii la plată-n plus pentru gigacalorie.
Falimentul, ruperea societăţii de termoficare, renegocierea şi eşalonarea datoriilor sunt variante întoarse pe toate părţile de conducerea Primăriei şi a CET-ului, pentru stingerea situaţiei dezastruoase în care se află fosta regie de termoficare a oraşului. La începutul acestei săptămâni, primarul Ilie Bolojan a confirmat o veste care poate afecta direct bugetele de familie ale orădenilor: este posibilă şi creşterea preţului la gigacalorie, pentru a reduce discrepanţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare. O gigacalorie produsă în CET costă, de fapt, 341 lei dar preţul de vânzare este de 256 lei. Astfel, cu cât Electrocentrale produce mai mult, cu atât se afundă mai tare în datorii.
„O majorare de preţ este posibilă. Trebuie însă văzut cu cât, pentru că este şi o problemă de suportabilitate din partea populaţiei. Rămâne de văzut în ce măsură este posibilă o majorare a preţului prin creşterea subvenţiei”, spune primarul.
Oradea a traversat două ierni cu preţul gigacaloriei la nivelul de azi. În ciuda demersurilor făcute la instituţiile naţionale care dictează, de fapt preţul termiei, tariful nu a fost modificat. Ba chiar a fost scăzut în această iarnă. Acest fapt nu s-a resimţit în facturile orădenilor, pentru că Consiliul local a decis ca diferenţa de preţ să meargă spre plata datoriilor CET-ului. La negocieri
Cu sechestru instituit pe rezerva de cărbune mereu în scădere, din curtea CET-ului, primarul spune că este în negociere cu creditorii. E E deja de notorietate tentativa edililor de a eşalona datoria de vreo 20 de milioane de lei pe care CET-ul o mai are către firma de transport Unicom Tranzit, cea care şi-a asmuţit executorul judecătoresc pe resursele şi bunurile societăţii. Luni