Instalarea sezonului cald aduce un risc in plus de imbolnavire. Autoritatile locale sunt din nou avertizate sa nu permita scaldatul in izuri, in locuri neamenajate in acest scop, din cauza pericolului de imbolnavire de leptospiroza.
Medicii avertizeaza ca scaldatul in locuri neamenajate poate provoca imbolnavirea de leptospiroza, boala care, netratata la timp, duce la deces. Au fost, in anii trecuti, cazuri mortale in judet din cauza acestei boli, persoane care s-au infectat la scaldat si care s-au adresat cabinetelor medicale cu intarziere.
„Avand in vedere anotimpul cald, trebuie luat in calcul ca pot aparea imbolnavirile prin leptospiroza, in special ca urmare a imbaierii in apele de suprafata (balti, lacuri, rauri). Leptospiroza este o boala provocata de o bacterie din genul Leptospira, boala fiind caracterizata prin simptome cum sunt: febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, varsaturi, coloratia galbena a tegumentelor, inrosirea ochilor, dureri abdominale. Daca pacientul nu se prezinta la medic pentru diagnostic si tratament, boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, a ficatului, care pot duce la deces”, precizeaza medicul Nadia Mitru.
Prima masura: prezentarea la medic
Medicii avertizeaza ca multe din simptomele bolii sunt asemanatoare altor afectiuni, cum sunt hepatita acuta virala, meningita, viroza respiratorie, si numai medicul poate pune diagnosticul corect dupa efectuarea analizelor de laborator. Leptospiroza este o boala care se transmite de la animale la om. Sobolanii sunt cei care transmit cel mai adesea aceasta boala. De obicei, boala apare ca urmare a contactului cu apa in care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroza sau purtatoare de bacterii din genul Leptospira. Bacteria patrunde in organism prin piele, mucoasa nazala si oculara sau prin alimentele sau apa de baut contaminate cu Leptos