Yahoo a anuntat ca a primit mai mult de 12.000 de cereri de interceptari din partea Guvernului american, in ultimele 6 luni, majoritatea fiind legate de investigatii criminale, precum frauda sau omoruri.
Reprezentantii gigantului IT au facut aceste dezvaluiri in contextul scandalului recent legat de agentia guvernamentala NSA, care are un program prin care utilizatorii de Internet din Statele Unite pot fi urmariti, informeaza Cnet.com.
Si Apple a recunoscut recent ca a primit intre 4.000 si 5.000 de astfel de cereri in ultima jumatate de an, in timp ce Facebook a fost solicitata pentru 19.000 de conturi, iar Microsoft pentru 6.000-7.000 de utilizatori.
Dezvaluirea Apple despre scurgerile de date catre autoritati
Insa nu se stie exact cate solicitari cad sub incidenta legii FISA, care permite controlul fizic si electronic si colectarea informatiilor dintre puterile straine si agentii acestor puteri (Foreign Intelligence Surveillance Act).
Companiile din IT au cerut guvernului american permisiunea sa vorbeasca mai deschis despre aceste cereri, in contextul in care ziarele Washington Post si Guardian au publicat materiale despre un program-cod de supraveghere secreta numit PRISM, al carui scop este descoperirea actiunilor teroriste.
Microsoft si Facebook au dat informatii despre zeci de mii de conturi
Cele doua ziare au citat o prezentare in PowerPoint a Agentiei Nationale de Securitate din SUA, din care reiesea ca aceasta institutie era conectata la serverele Facebook, Google, Microsoft si ale altor giganti IT.
Reprezentantii acestor companii au negat ca ar fi dat guvernului american acces la serverele lor, insa au precizat in acelasi timp ca se supun cererilor venite de la oficiali care respecta legislatia in vigoare.
Yahoo a anuntat ca a primit mai mult de