Companiile care aleg să se finanţeze pe pieţele de capital apelează la bursele străine, ţinând cont de slaba dezvoltare a bursei româneşti
În Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare
Piaţa imobiliară românească este, în continuare, dependentă de creditele bancare, în timp ce la nivel european ponderea finanţărilor din surse non-bancare este în creştere.
Dependenţa este dată de faptul că bursa românească este slab dezvoltată, iar companiile care aleg să se finanţeze de pe pieţele de capital apelează la pieţele internaţionale şi mai puţin la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unei analize realizate de DTZ Echinox.
"Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare datorită unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti", a declarat Marius Grigorică, Senior Business Analyst DTZ Echinox, dând exemplul companiilor NEP şi Immofinanz.
Raportul arată că dacă pe termen scurt disponibilităţile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu se anticipează o evoluţie semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a surselor de finanţare non-bancare.
"Pe fondul crizei din Europa cu privire la finanţarea proprietăţilor comerciale, observăm o creştere a activităţii şi interesului pentru sursele de finanţare non-bancare. Pe pieţele europene importante, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Germania previzionăm un excedent de f