Alegerile din aprilie pentru sefia SIF-urilor au atras o serie de nume importante din piata de capital romaneasca pe lista candidatilor. SIF Moldova (SIF2) este de departe cea mai disputata societate, apropierea conducerii fata de actionari, dar mai ales usurinta cu care portofoliul companiei poate sa fie lichidat fiind principalele motive pentru care nu mai putin de 21 de candidati se lupta pentru cele sapte locuri puse in joc.
Seful Bancii Transilvania Horia Ciorcila, fiul politicianului PSD Viorel Hrebenciuc, fostul CEO al Bursei Valentin Ionescu, fondatorul Diverta Octavian Radu si brokerul Mihai Chisu, care reprezinta firma de intermediere controlata de Bogdan Juravle, sunt doar o parte din numele importante care candideaza la alegerile SIF Moldova din aprilie.
SIF Moldova este condusa incepand cu anul 2008 de tandemul Costel Ceocea (presedinte - director general) - Claudiu Doros (vicepresedinte), de asemenea candidati la alegerile care urmeaza. Ceocea au preluat sefia SIF-ului de la controversatul om de afaceri galatean Catalin Chelu.
De la acel moment SIF2 s-a remarcat printr-o transparenta sporita, mai ales in comparatie cu celelalte SIF-uri. Acest fapt este adesea cel mai pomenit motiv cand se vorbeste despre interesul sporit pentru SIF Moldova.
Totusi, un motiv poate chiar mai important este portofoliul de actiuni al societatii, mult mai usor de valorificat (fata de celelalte SIF-uri) in situatia in care actionarii s-ar hotari sa ceara acest lucru.
Conducerea SIF2 a imbunatatit semnificativ structura portofoliului in ultimii ani, actiunile companiilor nelistate, si implicit mult mai greu de vandut, ajungand sa reprezinte doar 3,5%din totalul activelor. Pentru comparatie, portofoliile de actiuni nelistate ale celorlalte SIF-uri reprezinta procente cuprinse intre 12% (SIF Basnat Crisana) si chiar 35% (SIF Oltenia)