ANSVSA a decis că pasta de mici cu salmonella se poate pune din nou în vânzare, deoarece acest tip de bacterie se distruge prin fierbere. Inspectorii spun că producătorii pot transforma, acum, pasta de mici în crenvurşti.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a închis alerta privind sutele de kilograme de pastă de mici infestate cu salmonella. Concluzia oficială a fost că produsul conţine salmonella, dar că tipul de bacterie depistat nu este patogen şi poate fi distrus termic. „Analizele Institutului de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, făcute după suspiciunea contaminării produsului – mici cu carne de pasăre Delicia – cu salmonella spp, au arătat că serotipurile de salmonella descoperite nu prezintă risc pentru sănătatea publică. Pasta de mici reţinută oficial de inspectorii sanitar-veterinari va fi returnată producătorului şi va fi supusă unui tratament termic sub supraveghere sanitar-veterinară care să garanteze distrugerea salmonellei”, se arată în comunicatul oficial al ANSVSA.
Bacteria descoperită este, de fapt, periculoasă
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, dr. Mihai Terecoasă, susţine însă că tipul de salmonella depistat în carnea de mici este, de fapt, periculos pentru sănătate, tocmai de aceea trebuie ca produsul să fie supus unui tratament termic. „Carnea de mici retrasă de la comercializare trebuie transformată într-un alt produs, care să fie supus unui tratament termic, de exemplu crenvurşti. Salmonella a fost confirmată, dar acest tip nu produce toxiinfecţii alimentare. Este totuşi salmonella şi poate provoca îmbolnăviri unor organisme mai slăbite. Dacă nu tratezi termic carnea infestată cu acest tip de salmonella, este dăunătoare pentru sănătate”, ne-a declarat dr. Mihai Terecoasă.
Micii cu prob