Peste 6.000 de românce au pierdut lupta cu cancerul mamar în 2012, iar 90% din femeile care au murit din această cauză au ajuns la medic când boala era deja într-o formă avansată, iar șansele de supraviețuire erau extrem de mici. Anual, aproximativ 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, însă pentru a veni în sprijinul lor, la Cluj s-a lansat campania "Rămâi tu însăţi".
Cancerul mamar este cel mai des întâlnit tip de cancer la femei. În România, incidenţa bolii este de peste 55 la 100.000 de locuitori, însă la nivel european numărul este de aproape 90 la 100.000 de locuitori. Femeile care s-au confruntat cu această boală spun că experienţa a fost extrem de traumatizantă.
Campania "Rămâi tu însăţi" îşi propune să ajute pacientele să comunice mai uşor cu medicul şi cu psihologul.
"Prin aceste şedinţe terapeutice se obţine o calitate a vieţii mult mai bune. Gândurile iraţionale, catastrofice, sunt restructurate şi se învaţă rezolvarea problemelor şi tehnici de relaxare şi de abordare a stărilor puternice de anxietate", a explicat Roxana Rus, psiholog.
"Cred că cel mai importantă este adresabilitatea pe care aceste paciente trebuie să o aibă la medicul specialist. Incidenţa înseamnă diagnostic precoce, înseamnă diagnostic corect, tratament de înaltă clasă cu o creştere a intervalului liber şi o supravieţuire generală mare pentru aceste paciente", a declarat dr. Daniela Grecea, medic primar oncologie.
Specialiştii spun că în urma ultimelor studii, la nivel mondial, până în 2030 numărul total al deceselor cauzate de cancerul la sân poate ajunge la peste 13 milioane anual.