Lansarea campaniei “Rămâi tu însăţi”, la Cluj-Napoca 80% din femeile care au avut în familie rude de gradul I şi II cu cancer la sân vor face şi ele această boală. În fiecare an, 10.000 de femei ajung prea târziu la medic când boala este în stadiu avansat.
În judeţul Cluj, cancerul la sân este cel mai răspândit tip de cancer la femei şi este prima cauză de deces prin cancer.
Cancerul la sân este o boală care “loveşte” tot mai des atât în ţara noastră cât şi la nivel mondial. Din păcate, în România multe femei ajung la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat, iar şansele de supravieţuire sunt mici. În prezent, aproximativ 10.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer la sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960, mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată că acest procent este în continuare în creştere, în România, dar şi în lume. Incidenţa cancerului la sân este în judeţul Cluj sub 30 la 100.000 de femei.
Medicii oncologi clujeni afirmă că numărul de decese din cauza cancerului la sân este mare peste tot în ţară.
“Este un număr mare şi este determinat, poate, de adresabilitatea tardivă cu diagnostice în stadii avansate. Pe de altă parte sunt şi paciente tinere care se prezintă rapid la tratament. Un diagnostic rapid şi tratat corect duce la o supravieţuire foarte bună cu reintegrare socială şi în familie la fel de bună”, declară Dana Grecea, medic primar oncologie medicală şi radioterapie în cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.
Specialiştii atenţionează că aproximativ 80% din femeile care au avut în familie rude de gradul I şi II cu cancer la sân vor face şi ele aceeaşi maladie pe parcursul vieţii. De aceea, medicii recomandă să fie făcute controale periodice şi chiar mastectomii pentru a înlătura orice pericol. Un caz foarte mediat