Forumul Constituţional şi-a finalizat raportul de revizuire a Constituţiei, care cuprinde propuneri de modificare primite de la cetăţenii României, unele contradictorii, după cum a recunoscut însuşi preşedintele forumului, Cristian Pârvulescu. Ieri a fost data-limită până la care puteau fi primite propunerile societăţii civile.
La rândul lor, liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au trasat în secret, luni seară, liniile directoare de revizuire a Constituţiei. Acestea ar viza delimitarea atribuţiilor principalelor instituţii politice ale statului – instituţia preşedintelui ţării, a premierului, Guvernului, Camerei Deputaţilor, Senatului, ale altor instituţii, ca Avocatul Poporului sau Curtea Constituţională a României, precum şi reglementări noi ale puterii judecătoreşti, inclusiv ale Consiliului Superior al Magistraturii, spun surse politice. Articolele din Constituţie supuse revizuirii nu au fost făcute publice.
În schimb, Crin Antonescu, preşedintele comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, a anunţat că totul este transparent, că se va lucra intens pentru ca până la sfârşitul lunii iunie să fie finalizat proiectul de Constituţie. Cu toată această transparenţă declamată de Antonescu, presa NU va avea acces la lucrări, după cum a anunţat preşedintele Senatului.
Care sunt paşii revizuirii Constituţiei, impuşi de USL
Primul pas a fost înfiinţarea Forumului Constituţional pentru a aduna de la cetăţeni propuneri de revizuire a Constituţiei, pe care apoi responsabilii forumului să le sistematizeze într-un raport şi să-l înainteze comisiei parlamentare de revizuire.
La rându-i, comisia parlamentară ar urma să armonizeze propunerile Forumului cu propriul proiect, necunoscut însă de opinia publică, ca apoi să-l supună votului parlamentar, unde aprobarea (două treimi din votul parlamentarilor) nu va pune probleme deoarece US