În aprilie 2013, preţul aurului a înregistrat cea mai mare scădere din anii 1980 până în prezent. Printre cauzele scăderii preţului, se numără situaţia investiţiilor de capital şi a acţiunilor companiilor miniere, potrivit unui comunicat de presă al companiei internaţionale de consultanţă şi audit PwC România.
De la începutul lui 2013, preţul aurului a scăzut, în medie, cu 17%, comparativ cu anul 2012. În prezent, preţul aurului este de 148 de lei/gram, cu aproape 30 de lei mai puţin decât la începutul acestui an.
Scăderea preţului a fost cauzată de investiţiile de capital din industria minieră, care sunt cu 21% mai mici în 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, acţiunile companiilor miniere s-au redus cu aproape 20% în primele patru luni ale anului, informează comunicatul PwC.
Un alt aspect important îl reprezintă pierderile de capitalizare ale companiilor specializate în extracţia aurului. Cele mai mari companii miniere din lume, specializate în extracţia de aur, au pierdut 58 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă, de la începutul acestui an.
Cu toate acestea, pe partea de cerere, datele fundamentale se menţin pe linia de plutire, notează sursa menţionată.
“Pentru a recâştiga încrederea investitorilor, industria minieră trebuie să facă faţă costurilor în creştere, volatilităţii ridicate a preţurilor minereurilor şi altor provocări, aşa cum sunt tendinţele de control naţional asupra resurselor. De asemenea, trebuie să vedem dacă noile conduceri instalate în ultimul an se adaptează şi pot livra rezultatele aşteptate", a declarat John Webster, liderul echipei de servicii pentru sectorul minier al PwC România.
În aprilie 2013, preţul aurului a înregistrat cea mai mare scădere din anii 1980 până în prezent. Printre cauzele scăderii preţului, se numără situaţia investiţiilor de capital şi a acţiuni