Robert Pantazi şi-a deschis, la Cluj, prima fabrică de papioane din ţară, iar de câteva săptămâni şi un magazin, cel mai mare din ţară. În mica sa fabrică a investit circa 7.000 de euro, bani din economii şi din salariile sale compensatorii, iar în magazin, alţi 4.000 de euro. Are comenzi din toată ţara, pentru toate gusturile. Dacă graba e mare, papionul se face şi pe loc. În nici zece minute.
Când spui papion, primul gând ţi se duce la omul politic Ion Raţiu care purta mereu papioane şi avea o ţinută elegantă.
Era singurul de pe scena politică care ieşea în evidenţă prin prezenţa acelui accesoriu stilat. Însă, azi, papionul nu e purtat doar la evenimente elitiste, ci şi zi de zi, la muncă, la ieşirile în oraş şi, de ce nu, când faci piaţa.
Şi nu e doar negru, ci roşu, verde, galben, cu buline, flori, ţinte, personaje de desen animate, ardei uiţi, chipul lui Bob Marley şi lista poate continua.
„Îmi plac papioanele. Cele colorate mai ales. Cât mai colorate. Le port şi când merg la piaţă. De ce nu? Papionul e must have, nu mai e un moft“, crede Robert Pantazi, un clujean prin adopţie.
Fabrica a deschis-o în primele săptămâni ale anului, iar magazinul, pe la sfârşitul lui mai.
Nevoia te învaţă
Proverbul românesc „nevoia te învaţă“ a funcţionat şi în cazul lui Robert Pantazi. Povesteşte că trebuia să meargă la o petrecere în Cluj şi a fost prin mall-uri, unde a găsit un papion la 90 de lei. „Enorm de mult. Atunci m-am hătărât să-mi fac singrul papionul şi aşa a început totul“, explică tânărul.
Şi-a pus la bătaie economiile şi salariile compensatorii primite de la firma care dăduse faliment (un lanţ naţional de magazine alimentare), adică vreo 7.000 de euro. Are trei angajaţi, dar la fabrică lucrează şi el şi logodnica sa.
Ştie lua pulsul pieţei
Cu o experienţă de 10 ani în domeniul vânzărilor, Robe