Scris de Cristina Ghilea - Marconst, firmă apropiată UDMR, are şanse să iasă pe minus din şantierul Pasajului Vulturul Negru.
De luni, Pasajul Vulturul Negru este aducător de penalităţi pentru Marconst, firmă care a contractat reabilitarea obiectivului, în urma unei licitaţii la care a fost unic ofertant. 1% pe zi de întârziere este paguba pe care şi-o va contabiliza începând de ieri şi până la predarea lucrării către beneficiar. „Au fost notificaţi cum că orice întârziere este penalizată. Li se vor aplica penalităţi. Ei trebuiau să predea o lucrare la termen”, a declarat, ieri, primarul Ilie Bolojan.
Pe lângă faptul că lucrarea nu a fost terminată la data asumată prin contract, 15 iunie, fapt vizibil cu ochiul liber de orice trecător prin zonă, firmei i se impută şi vicii în executarea proiectului. Inserţiile de cupru s-au dezlipit, pe alocuri, din pardoseala de mozaic, apa bălteşte în unele porţiuni iar modul în care au fost montate plăcile este deficitar, sub acestea existând goluri de aer.
Pasajul Vulturul Negru, simbol indiscutabil pe un virtual blazon al oraşului, traversează zile grele. Dificile atât pentru monumentul în sine, a cărui reabilitare trenează, cât mai ales pentru firma care a contractat lucrarea reabilitării acestuia. Deşi nu e terminat, pasajul a fost deschis traficului rutier. Cât „bine” face asta unei lucrări sensibile, rămâne de văzut.
Pe de altă parte, din cauză că şi-a depăşit termenul de executare, de luni, Marconst, este „beneficiara” penalităţilor de întârziere de 1% pe zi din valoarea contractată! Primarul Ilie Bolojan a spus că, de ieri, firma a fost notificată asupra acestui fapt.
Valoarea estimată a lucrării finanţate din fonduri europene a fost de peste 2,79 milioane de lei. În urma licitaţiei la care s-a prezentat doar un ofertant, firma Marconst din Marghita, lucrarea a fost adjudecată şi contractată la 2,5