Medicina tradiţională chineză recomandă o serie de trucuri menite să învingă efectele devastatoare ale caniculei.
Tradiţia milenară chineză are o serie de reguli care sunt perfect valabile şi în zilele noastre şi care se axează, în special, pe conţinutul energetic al alimentelor. „Există cinci astfel de energii: caldă, fierbinte, neutră, racoroasă şi rece. Dacă în timpul iernii ne interesează alimentele calde şi fierbinţi, care ne pot asigura o compensaţie pentru frigul de afară, vara se impune consumul de alimente reci, eventual neutre”, explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză (www.qitaky.ro).
Alimente-aliat
În zilele toride, ar fi ideal să bem ceai negru chinezesc, fierbinte şi să evităm sucurile carbogazoase reci. „Cele mai indicate sunt fructele proaspete precum mere, grepfrut, mandarine, mango, smochine japoneze, pere, căpşuni şi pepene roşu şi galben sau sucurile naturale de fructe. În plus, albuşul de ou, brânza de soia, dovleceii, ciupercile champignon, castraveţii, vinetele, salata verde, menta, roşiile şi tărâţele de grâu sunt alimente reci”, explică specialistul.
Crema de protecţie solară creşte riscul de cancer
Cercetătoarea Marianne Berwick, de la MemorialSloan-Kettering Cancer Centre din New York, susţine că utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară creşte substanţial riscul de cancer cutanat. Acestea nu ne protejează de razele soarelui, ci doar întârzie procesul de secretare a pigmentului de bronzare. Din acest motiv, oamenii care utilizează aceste creme au tendinţa de a se expune mai mult timp la soare şi, astfel, sporeşte riscul de cancer cutanat.
„Unsori” tradiţionale
„Ar trebui să urmăm exemplul ţăranilor chinezi care nu ies la muncile agricole fără pălării mari de soare şi care îşi ung pielea cu ulei de susan sau untur