În a doua şi ultima zi a summit-ului G8, organizat în Irlanda de Nord şi la care participă liderii principalelor state dezvoltate şi Rusia, chestiunea taxelor plătite sau nu de companiile multinaţionale a stat la loc de frunte. Liderii G8 au promis să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen, care privează statele din lumea întreagă de venituri estimate la sute, poate chiar mii de miliarde de euro.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Gazda acestei reuniuni, premierul britanic David Cameron, a fost promotorul acestei teme care provoacă o aprigă dezbatere şi care generează indignare într-o bună parte a opiniei publice pretutindeni pe glob.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, spunea că în ultimele 24 de ore s-a făcut mai multe pentru reformarea sistemului global de taxe decât în ultimii 24 de ani.
"Veţi vedea azi realizări concrete cu privire la schimbarea regulilor internaționale de taxare, astfel ca persoanele fizice să nu-și poată ascunde banii în paradisuri fiscale, iar companiile să nu-și mute profitul din locul de unde e realizat", declara ministrul Osborne la BBC, înaintea începerii celei de-a doua zile de discuţii între liderii G8.
Marea Britanie doreşte să dea un exemplu, iar săptămâna trecută a dat publicităţii un plan prin care unele dintre coloniile sale, Gibraltar, Insulele din Canalul Mânecii şi Anguilla, vor începe să fie mai transparente cu privire la companiile străine care-şi ţin banii în conturi acolo.
La ora actuală, circa o cincime dintre paradisurile fiscale unde multinaționalele își protejează banii de autoritățile fiscale se află în colonii britanice.
Înaintea summit-ului, premierul Cameron şi-a propus ca o prioritate "lupta împotriva flagelului evaziunii şi evitării fiscale agresive".
Multinaţionalele: pretutindeni şi nicăieri
Ştiri cu privire la compani