Institutul Cultural Român - teren de joc politic (Cotidianul, EvZ, România liberă)
Pagina electronica a revistei 22 reproduce declaratia semnată de reprezentanții societății civile în legătură cu situația din Transnistria, cu un preambul in care sunt citati analisti politici. Viorel Cibotaru atrage atentia ca in zona de securitate există suficient potențial pentru a declanșa operațiuni destabilizatoare, cu atat mai mult cu cat armata Republicii Moldova nu mai are capacitatea de aparare de altadata. Citat in 22, Arcadie Barbarosie considera ca este nevoie de interventia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), pentru ca redeschiderea unui conflict armat legat de Transnistria sa poata fi evitata.
Revocarea lui Andrei Marga a facut din nou din Institutul Cultural Roman teren de joc politic. Comentatorii fac astazi toate legaturile posibile cu tensiunile de pe scena politica.
Publicatia online Cotidianul, care a dus o campanie zgomotoasa impotriva activitatii ICR in vechea formula, cu Horia Roman Patapievici la conducere, adopta o atitudine prudenta: nu noi trebuie sa evaluam activitatea ICR. Lucian Gheorghiu spune insa ca trebuia găsită o formulă elegantă de retragere a lui Andrei Marga din pozitia de presedinte al institutiei. (...). Aşa (...)cum s-au derulat evenimentele, totul poartă amprenta unei execuţii cu public” (am citat).
Romania libera nota inca de aseara ca liberalii, care l-au propus vara trecuta pe Marga pentru şefia ICR, ”s-au ferit să îl apere public”. Discreţia lor ar fi motivată de faptul că, în cadrul discuţiilor din USL, acceptasera inca de saptamana trecuta masura, ”în schimbul primirii conducerii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate”, arata România liberă citand surse din USL.
Intr-un articol din Evenimentul zilei, Ion Cristoiu e si