Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a modificat în acest an norma privind poliţa de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), măsură prin care, la stabilirea tarifelor, asigurătorii au fost obligaţi să-şi acopere toate cheltuielile aferente. În aceste condiţii, poliţele RCA s-au scumpit în primul trimestru cu 5-10%, nivel care se va menţine până la sfârşitul anului.
„Factorul principal care a condus la această majorare este evoluţia ascendentă a daunelor plătite de asigurători pentru vătămări corporale şi decese. În plus, era necesară o tarifare prudentă care să permită oricărui asigurător onorarea în orice moment a obligaţiilor contractuale. Însă, în majoritatea cazurilor, conducătorii care nu au înregistrat daune nu resimt această creştere, datorită aplicării sistemului de bonus-malus“, a explicat directorul general al Generali Romania, Adrian Marin.
Acesta a adăugat că menţinerea de către unii asigurători a unor tarife mici, neadaptate riscurilor, poate afecta atât companiile care practică o astfel de politică, dar şi întreaga industrie, inclusiv calitatea serviciilor prestate clienţilor prejudiciaţi. „La nivelul pieţei de asigurări, ceea ce este îngrijorător în momentul de faţă este că, deşi daunele pe RCA, în special cele pe vătămări corporale, au crescut semnificativ, iar linia de business este total neprofitabilă, asigurătorii continuă să-şi asume riscurile aferente vânzării de poliţe RCA la tarife neadaptate”, a spus oficialul Generali România. El a avertizat că, în cazul în care nu va fi adoptată o reglementare a despăgubirilor vătămărilor corporale pe criterii mai bine stabilite, preţurile poliţelor RCA vor creşte accelerat, iar gradul de penetrare se va reduce, transferând treptat riscurile spre Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii.
Aţi făcut accident, plătiţi mai mult
Sistemul bonus – malus se bazează pe pri